Tesselschade kruidenlikeur

[ terug ]

1201a

De enige drank met een waarheidstrouwe geschiedenis

VOC
Tot het einde van de 16e eeuw was de Nederlandse handel vooral gericht op de Oostzee. Aanvankelijk stuurden de handelssteden ieder apart schepen naar de Oost. In 1602 dienden alle firma's die met de Oost handel dreven, te fuseren tot één grote handelsonderneming: de VOC. Dit was het begin van de Gouden Eeuw. Als handelswaar vervoerde de VOC kruiden, specerijen, katoen, zijde en porselein naar Europa. Schepen die vanuit plaatsen aan de Zuiderzee vertrokken, gingen op de rede van Texel voor anker om bij gunstige wind uit te varen naar de Oostzeelanden, Frankrijk, Spanje, Portugal en later Oostindië. Vooral in de 17e en 18e eeuw was het een drukte van belang op de rede van Texel. Dit was de laatste gelegenheid om verse proviand en water in te slaan. In de tijd dat de rede van Texel vol schepen lag, werd de Schilsloot (nu Oude Schild) gebruikt voor de bevoorrading. Kleine bootjes voeren af en aan met vaten drinkwater, afkomstig uit de putten bij boerderij Brakestein , aan de voet van de Hoge Berg. Het water was ijzerrijk en stond bekend om zijn lange houdbaarheid. De putten werden de Wezenputten genoemd omdat de opbrengst van de waterverkoop naar het weeshuis ging. Met stormweer kon het op de Rede behoorlijk spoken. Het gebeurde dat schepen, die op beter weer lagen te wachten, van hun anker sloegen en op drift raakten waarbij tientallen andere schepen werden meegesleurd. In de zware storm van Kerstnacht 1593, vergingen zo'n 44 schepen, waarvan een aantal graanschepen van de Amsterdamse koopman en dichter Roemer-Vischer.
Toen zijn vrouw enkele maanden later beviel van een dochter noemde hij haar Maria Tesselschade. Later was deze dochter een veelgeziene gaste op het Muiderslot, bij de schrijvers van de Muiderkring. Bekend is dat P.C. Hooft Maria Tesselschade zijn muze noemde.

Maria Tesselschade werd op 25 maart 1594 geboren. De naam Tessel werd door Maria Tesselschade als eerste vrouw naar buiten gedragen. Dankzij haar zijn er nu nog meisjes die Tessel of Tesselschade heten. 1201b

Slijterij- wijnhandel Smidt-Witte
In 1994 was het 400 jaar geleden dat Maria Tesselschade werd geboren. Het jaar 1994 werd om die reden uitgeroepen tot het "Tesselschade jaar". Naar aanleiding van een korte aankondiging hierover in een krant is mevr. Smidt-Witte van Slijterij-Wijnhandel Smidt-Witte in Den Burg zich gaan interesseren voor de geschiedenis. Ze wilde meer weten over o.a de Hollandse koopvaarders die Texel aandeden. Op hun reizen werd door de koopvaardij gebrande wijn ingeladen. Onderweg werd de wijn aangevuld met de medicinale kruiden en specerijen die uit de Oost werden meegenomen dit resulteerde in een drank die gretig werd afgenomen door de bemanning zelf. Mevr. Smidt-Witte heeft na een lange speurtocht het recept kunnen achterhalen in een oud scheepsjournaal van de Oost-Indische compagnie. De drank heeft ze, volgens het oude recept maar iets meer gezoet, opnieuw laten produceren. Deze kruidige, zachte smaakvolle likeur is zeker het proberen waard!
Tesselschade kruidenlikeur bestellen in de Waddenkiosk