Vlierbes

In de Waddenregio worden op biologische wijze tal van bijzondere fruitsoorten geteeld. De gebruikte fruitsoorten hebben bijzondere eigenschappen en zijn in verwerkte vorm zeer smaakvol en bovendien gezond. En van de gebruikte fruitsoorten is de Vlierbes. De bes is o.a. verwerkt in vlierbessensiroop, appel-vlierbesensap, duinjam, waddenbeleg, vlierbesenwijn.

Vlier
De Vlier is een donkergroene struik die in juni roomwitte bloemschermen draagt. Dicht bij zee ziet hij er vaak een beetje dood uit en wordt meestal bedekt met een laagje zand. Als je een kijkje neemt onder de dode takken, zie je groene bladeren. De Vlier leeft namelijk in de luwte van zijn eigen dode takken. Zo beschermt de struik zichzelf tegen de zoute zeewind. De vlier heeft een licht bittere zurige volle smaak. 

De bes bevat veel vitamine A, kalium, aminozuren, vitamine B1 en zeer veel niacine. Deze laatste stof bevordert de spijsvertering, verlicht maag- en darmklachten en heeft een goede invloed op de gezondheid. De vlierbessen zijn o.a. verwerkt in de Duinproducten.