De duindoornbes

In de Waddenregio worden op biologische wijze tal van bijzondere fruitsoorten geteeld. De fruitsoorten hebben bijzondere eigenschappen en zijn in verwerkte vorm zeer smaakvol en bovendien gezond. Eén van fruitsoorten is de duindoornbes. De bes is o.a. verwerkt in duindoornjam, duindoornsiroop, duindoornsap en duindoornmosterd.
 


Duindoorn
De Duindoorn is gemakkelijk te herkennen aan zijn stekels. Hij is in het wild, volop aanwezig in de duinen. Duindoorns zijn tweehuizig. Dit betekent dat er mannelijke en vrouwelijke struiken zijn. In het najaar draagt de vrouwelijke struik een grote hoeveelheid oranje bessen. Deze besjes zijn goed tegen de dorst en bevatten veel vitamine C. Ook veel vogels eten deze besjes. Aan het einde van het voorjaar krijgt de Duindoorn smalle, grijsgroene bladeren. Die kleur wordt veroorzaakt door de haren op het blad die de Duindoorn tegen uitdroging beschermen. De duindoorn houdt van veel kalk in de bodem.

 

Op de wortels van de duindoom zitten knolletjes waarin bacteriën leven. Deze bacteriën kunnen stikstof uit de lucht halen en dit omzetten in een verbinding die bruikbaar is voor de duindoom. Zo kan de duindoorn goed groeien in het voedselarme duinzand.

De duindoornbes bevat zeven maal zoveel vitamine C als een citroen en heeft een hoog gehalte aan foliumzuur, pro-vitamine A, vitamine E en B1. Het bevat tevens de slankmakende stof choline. De choline activeert de Nervus Vagus. De Vagus, een hersenzenuw, die via de nek en de borstkas naar het bovenste deel van de buik loopt, is verantwoordelijk voor het grootste deel van het spijsverteringskanaal.
Door de aanwezigheid van choline kan duindoornsiroop een hulp zijn voor iedereen die het gewicht onder controle wil houden.
Uit onderzoek is gebleken dat flavonoïden beschermend werken tegen hart- en vaatziekten.  Duindoornsiroop is rijk aan flavonoïden en kan op die manier een bijdrage leveren aan de gezondheid.

Nog enkele bijzondere eigenschappen van Duindoornsiroop :
* Duindoornsiroop schoont het darmstelsel en reinigt het lichaam;
* Duindoornsiroop verhoogt de weerstand tegen griep, verkoudheid en andere virusziekten.
* Duindoornsiroop bevat natuurlijke vitamine en de andere stoffen die zorg dragen voor een gezond lichaam en gezonde geest.

Als u Duindoornsiroop als limonade wilt gebruiken, kunt u één deel Duindoornsiroop verdunnen met 7 delen water en goed roeren. Verder smaakt Duindoornsiroop puur heerlijk in yoghurt of vla.
Bestel de duindoorn siroop online

VERZENDEN & BETALEN

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2019 - 2024 Waddenkiosk.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel