Amelander mosterdmolen "de Verwachting"

Aan de molenweg in Hollum staat stellingmolen 'De Verwachting'. Op de plaats waar van 1840 tot 1949 de oude korenmolen 'De Verwachting' stond is deze stellingmolen in 1988 herbouwd. Deze ruim 100 jaar oude molen beschikt over een museumwinkel waar de bezoeker kan sneupen tussen leuke molensouvenirs en molenboeken, maar ook (door de molen gemalen) meel en pannenkoekenmix kan kopen.

Omdat in de nabijheid van de plaats waar de molen staat zich obstakels bevinden in de vorm van bebouwing (dorp) en bomen, is de molen zo hoog gemaakt dat er zo veel mogelijk windvang is. Om toch de zeilen te kunnen voorleggen en te zwichten (minderen), te kruien (in de wind zetten) en de vang (rem) te kunnen bedienen werd er rondom de molen een platform (stelling) aangebracht. Vandaar dat we in Hollum spreken van een stellingmolen. Het ondergedeelte wordt meestal als extra opslagruimte gebruikt, maar in Hollum doet deze ruimte dienst als ontvangstruimte en winkel.

Molen ''De Verwachting'' is in 2005 uitgebreid met een mosterdmaalderij. Hier wordt op ambachtelijke wijze mosterd van Amelander bodem verwerkt. Dit gebeurt door de mosterdzaden samen met azijn te vermalen tussen twee grote molenstenen. De mosterd wordt geteeld door Anton Nagtegaal op Ameland. De teelt vindt op duurzame wijze plaats volgens een teeltreglement. Het resultaat is een over(h)eerlijke Amelander Mosterd. De Mosterd valt onder het Amelands Product.

VERZENDEN & BETALEN

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2019 - 2024 Waddenkiosk.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel